Langkau ke kandungan utama

Catatan

Fighting Dreamers

Salam sejahtera semua !!!
Cuaca hari ni dan semalam agak cerah. Alhamdulillah..

Hari ni bertambah semangat sikit. Sikit je la. Aku pergi ke library FTSM, untuk cari bahan research. Tiba-tiba aku rasa nak cari tesis degree dulu. Akhirnya aku jumpa juga. Huarghh...bangga sikit... ok ini gambar tesis yang aku tulis. Nama tesis: Penjelajahan Maya FTSM ; THE MATRIX ( tesis degree lebih dikenali Projek Ilmiah).

ada orang buat rujukan laa...

Penjelajahan Maya FTSM: The Matrix


Kulit depan tesis ni dah berkulat, kurang penjagaan. Sepatutnya diaorang kena jaga dengan teliti. Ceh..wahh...Tak sabarnya nak buat penulisan baru pulak. Patut tak aku namakan ia sebagai Evaluation of Health Information System : A case study in Institut Jantung Negara. Kalau tak pun Evaluation of HIS : User Quality. Apa pendapat doktor-doktor diluar sana. Hehehe..


Hands Sealed with a Kiss

Salam sejahtera semua pembaca MyIdea @>--

Sekarang ni dah masuk musim hujan. Beberapa negeri telah dilanda banjir. Termasuklah pahang. Aku sekarang ni tengah risau dapat balik ke tak semula ke Bangi. Takkan tak balik raya haji. Dah lama sangat tak balik kampung. Rindu gile ngan mak dan abah. Lepas tu banyak sangat perkara yang masih belum diselesaikan...mandokose na. warghhh...ok lagu atas ni menunjukkan perasaan aku sekarang ni.

Life is like a boat

Nobody knows who I really am
I never felt this empty before
And if I ever need someone to come along
Who's gonna comfort me and keep me strong

We are all rowing the boat of fate
The waves keep on comin' and we can't escape
But if we ever get lost on our way
The waves would guide you through another day

Douku de iki wo shiteru toumei ni natta mitai
Kudayami ni omoe dakedo mekaku shisarete tadake
Inori wo sasagete atarashii hi wo matsu
Asayaka ni hikaru umi sono hate made

Nobody knows who I really am
Maybe they just don't give a damn
But if I ever need someone to come along
I know you would follow me, and keep me strong

Hito no kokoro wa utsuriyuku mukedashiteku naru
Tsuki wa mada atarashii shuuki de mune wo tsureteku

And every time I see your face,
The oceans heave up to my heart
You make me wanna strain at the oars,
And soon I can see the shore

Oh, I can see the shore
When will I see the shore?

I want you to know who I really am
I never thought I'd feel this way towards you
And if you ever …

Hari Baru..Projek Baru..

Lagu ni adalah permulaan untuk projek baru aku...kena keras sket..;p

Salam sejahtera semua....

Hari ini aku telah mulakan projek baru dengan ketua baru...meja baru..stationary baru...komputer baru (yeke???) dan kawan sekerja baru (tapi dah lama kenal)..tapi tempat kerja still lama FTSM, UKM...nanti akan banyak lagi benda baru yang akan datang...seronoknya...apa-apa pun...aku sangat gembira...

komputer tak masuk lagi...pakai laptop aku dulu...


fail-fail kerja yang bakal penuh...dan makanan yang bakal habis dalam 2 hari..;p

Kerja hari ni?? Aku kena baca banyak jurnal tentang ontologi dan Health System Information (HIS). Apa tu?? Sukar nak terangkan dalam ni..kalau nak tahu sangat call aku, baru aku cerita... Minggu ni itu saja task aku. Sudah tentula aku kena buat sedikit literature review (cam dah start amik master je...;p)..pastu end of the week aku kena hantar report tugasan aku..setiap minggu kena ada perjumpaan..hurm menarik tu :p...


Projek Baru....hidup baru??

Perancangan hidup....

Salam sejahtera semua...!!

Tanpa di sedari sudah hampir 9 bulan aku dengan Projek Geodiversity atau MyGeo. Rasanya ini la kali pertama aku tulis tentang projek yang aku join di UKM. Aku akan keluar dari projek ini pada hujung bulan 10. Ini kerana aku akan pergi satu lagi projek yang agak menarik. Aku akan cuba untuk satu bulan dalam projek baru ni. Kenapa satu bulan jer. Sedangkan orang lain bagi tempoh untuk 6 bulan dan 9 bulan? Biarlah rahsia.

Bulan 12 ni aku akan dapat keputusan sambung master. Dapat ke? Hanya tuhan yang tahu. Sekarang ni dalam dilema, ambik coursework atau research. Masa mohon coursework. Tapi rasa cam nak tukar..ramai yang suggest reseacrh, cam menarik dan penuh cabaran. Hati macam nak jer. Bukan kerana di cadangkan tapi cabaran tu...mesti air mata banyak keluar nanti... menarik tu. Kawan cakap jangan pikir lagi... buat sakit kepala jer. Nanti bila dah dapat result baru pikir balik. Sebab benda akan datang susah untuk diteka.

Lesen kereta....ye …

Adam dan Robot

Kenapa manusia penuh rasa cemburu
Pantang lihat orang senang pasti mengutuk
Dan tersenyum bila lihat orang tersungkur

Cakap senang nenek kau pun buat lebih bagus
Tapi bukan kau yang cuba bertungkus lumus
Mencari peluang berjaya dalam hidup

Memang masih jauh lagi perjalanan ini
Dan masih banyak lagi kan ku tempuhi
Jangan hanya mencari kesilapan saja
Nanti ternyata

(chorus)

ku tahu..
oh no..(oh no)
oh no.. (oh no)
oh no..
ku bukannya sempurna

kuperlu..
oh no..(oh no)
oh no.. (oh no)
oh no..
ruang untuk belajar

ku bukan robot

Kadangkala lebih baik pekakkan telinga
Dari dengar mulut yang tak pakai kepala
Mencaci dan menghina ikut suka rasa

Oh tetapi diri ini takkan mengaku kalah
Meskipun orang hanya mahu cari salah
Namum cemuhan itu menjadikan aku lebih tabah

Kini baru kusedar siapa kawan
Kini baru kesedar siapa lawan
Bila hendak menegur ada caranya
Biarlah membina

(repeat Chorus)

Kuperlu..
Oh no..
Aku..

Ku bukan robot..

Semuanya tak kena..
Kubuat ini salah
Kubuat itu pun salah
Apa kau mahupun entahlah

Dari menyakitkan hati
Lebih…

Happy Birthday to Me...

Sewaktu sedara aku tanya umur aku 22 ke? Aku dengan tersenyum menjawab, 24. Hari jadi aku adalah pada 17 Oktober. Apa yang berlaku pada sepanjang hari jadiku.

Pada pagi seperti biasa aku akan terima sms dan mms atau apa saja dari telifon. Kemudian tengah rest sambil tengok tv, housemate aku bagi felt keychain...

comel tak???

Abah datang pada jam 230 petang itu. Bukan untuk meraikan tapi untuk bawak aku pergi ke rumah sedara kawin di Cheras. Hanya kami berdua dan naik motorjeagak lasak aku ni. Aku sambut hari jadi aku atas motor jela..huhuhu...Kemudian kami bermalam di rumah makbau...rumah baru...;)...

Pada 18 Oktober pula sedara aku kawin.

Pasangan Bahagia...

* perasan tak...macam pengantin laki purple pegang kain pengantin perempuan pink...hehehe...

Sepupuku....

Selepas itu aku pergi beraya di rumah makcik Shila,,kawan sekampung abah di Rawang. Lawa giler rumah dier...

laman rumah makcik shila...

bunga??

Setelah 2 hari berjalan tanpa henti. Kami tidur rumah sedara di Kajang. Hari ni 19 Oktober…

Along Ku Kahwin Bhg 2

Pada 26 September 2009...kami berarak ke rumah pengantin perempuan..

Sentuhan terakhir dariku...

7 hantaran siap sedia

doa selamat sebelum berangkat keluar

Perbarisan sedia !!!...

Hehehe....bila nak panggil ni...

Sakit Kaki I tunggu U datang lambat sangat....

Atuk merenjis

Abah merenjis

Sayang mak...:p

Adoi...doh la tu kena cium tangan...huhuhu



Along Ku Kahwin Bhg. 1

Pada malam 25 hb September 2009, along telah selamat berkahwin dengan pilihan hatinya...

as dan along

Along baca lafaz janji

mas kawin...

Selamat diijab kabulkan...


Nur Kasih

Video ni ditujukan khas buat mak dan semua kawan khususnya
---budak rumah dan bilik kiter (",)V

Lewat ini ku rasakan
Kasih kian ku dambakan
Resah hati yang ku pendam
Pada takdir dan harapan

Detik waktu dan suratan
Siapa tahu ketentuan
Ku mencari cahayanya
Dalam bayang kegelapan

Nur kasih
Nur kasih

Nasib hidup dan pilihan
Lain hukum setiap insan
Mengharapkan perjalanan
Dalam maya kesamaran

Nur kasih
Nur kasih

Aku kembali kerana masih
Mencari yang hakiki
Sinar pasti
Janji suci yang abadi

Ooo kasih
Nur kasih
Oh nur kasih
Nur kasih

Aku kembali kerana
Masih mencari yang hakiki
Sinar pasti
Janji suci yang abadi

Nur nur ya nur kasih
Nur ya nur kasih
Nur nur kasih
Nur kasih

Selamat Hari Raya

Salam sejahtera semua.....
Tak lama lagi nak cuti raya dah. Tinggal beberapa hari lagi kita berpuasa. Tiket balik kampung dah beli - 18 September 2009. Itu kira paling lewat la balik kampung. Housemate dan roomate lagi awal. Di kesempatan ini...saya (bahasa sopan sikit) ingin mengucapkan Selamat Hari Raya dan minta maaf dari zahir hinggalah ke batin kepada semua pembaca setia My Idea @>--, lebih-lebih lagi yang mengenali diri ini...

Owh ye... comel tak budak dalam kad raya tu...anak buah jer. Nak letak mak buah tak comel...

Salam Ramadhan

Ketika diri mencari sinar
Secebis cahaya menerangi laluan
Ada kalanya langkahku tersasar
Tersungkur di lembah kegelapan

Bagaikan terdengar bisikan rindu
Mengalun kalimah menyapa keinsafan
Kehadiranmu menyentuh kalbu
Menyalakan obor pengharapan

C/O 1:
Tika ku kealpaan
Kau bisikkan bicara keinsafan
Kau beri kekuatan, tika aku
Diuji dengan dugaan?
Saat ku kehilangan keyakinan
Kau nyalakan harapan
Saat ku meragukan keampunan Tuhan
Kau katakan rahmat-Nya mengatasi segala

(*) Menitis airmataku keharuan
Kepada sebuah pertemuan
Kehadiranmu mendamaikan
Hati yang dahulu keresahan

Cinta yang semakin kesamaran
Kau gilap cahaya kebahagiaan
Tulus keikhlasan menjadi ikatan
Dengan restu kasih-Mu, oh Tuhan

C/O 2:
Titisan air mata menyubur cinta
Dan rindu pun berbunga
Mekar tidak pernah layu
Damainya hati
Yang dulu resah keliru
Cintaku takkan pudar diuji dugaan
Mengharum dalam harapan
Moga kan kesampaian kepada Tuhan
Lantaran diri hamba kerdil dan hina

Ulang (*)

Syukur sungguh di hati ini
Dikurniakan teman sejati
Menunjuk jalan dekati-Nya
T…

Menjemput

Salam sejahtera semua,

Jumaat baru ni, aku telah menjelajah ke 3 buah negeri, iaitu Negeri Sembilan, Melaka dan Johor. Sangat seronok dan meletihkan. Siapa yang pergi?. Aku, abah dan adik (budin). Selepas habis kerja jam 5 petang, abah sudah menunggu aku di UKM. Kemudian kami terus ke Seremban, rumah sepupu aku. Tujuan utama kami melawat saudara mara kami ialah untuk menjemput kenduri kahwin along aku. Kami sampai dalam jam 6.43 petang.

Lebih kurang sejam kemudian, kami terus ke rumah nenek Saerah di Bachang, Melaka. Seronoknya, dah lama tak balik Melaka. Perasaan gembira itu tidak dapat digambarkan. Lagi-lagi berjumpa dengan saudara-mara yang paling hampir dengan kita, bukan bau-bau bachang.Hehehe. Agak lama kami disitu sehingga jam 11.00 malam. Kami meneruskan perjalanan kami ke rumah sepupu aku, di Umbai Melaka dan bermalam di situ.

Keesokan paginya..abah minta kami bangun awal untuk pergi ke rumah pakcik di Muar. Perasaan seronok tukar menjadi sedikit sedih, sebab makcik aku baru saj…

Sorry I'm Not Perfect

Hey dad look at me
Think back and talk to me
Did I grow up according to plan?
And do you think I'm wasting my time doing things I wanna do?
But it hurts when you disapprove all along

And now I try hard to make it
I just want to make you proud
I'm never gonna be good enough for you
I can't pretend that
I'm alright
And you can't change me

'Cuz we lost it all
Nothing lasts forever
I'm sorry
I can't be perfect
Now it's just too late and
We can't go back
I'm sorry
I can't be perfect

I try not to think
About the pain I feel inside
Did you know you used to be my hero?
All the days you spent with me
Now seem so far away
And it feels like you don't care anymore

And now I try hard to make it
I just want to make you proud
I'm never gonna be good enough for you
I can't stand another fight
And nothing's alright

'Cuz we lost it all
Nothing lasts forever
I'm sorry
I can't be perfect
Now it's just too late and
We can't go back
I'm sorry
I can't b…

Tarian itu seni ???

Hardstyle Republic

I didn't make any of this video.

Salam sejahtera....

Terlebih dahulu aku nak bagi tahu...bahawa video di atas bukan aku yang buat. Video ni, adik yang bagi. Adik aku memang minat gile tarian ni. Orang panggil tarian break dance ek. Entah aku tak tau. Aku sebenarnya tak suka adik aku buat benda-benda macam ini. Tapi aku suka video ini sebab cara dia mengolah atau edit video ni. Ye la aku kan budak multimedia, aku pernah buat video untuk projek akhir sem. Nanti kalau ade peluang aku ingat nak keje bahagian macam ni. Takpun bahagian pengiklanan. Budak yang buat video ni kira hebat gak la. Lagu dia memang masuk ngan tarian, atau tak lari dengan rentak kaki.

Apa-apa pun aku tetap tak suka adik aku buat tarian ini. Hahaha. Kalau aku jumpa adik tepi jalan buat tarian ni, siap aku kejar sampai dapat.

Share the world

Ano oozora ni todoku made
I believe hitotsu no ashi tae hey hey
come on let's go everybody oh we share the music
come on let's go baby baby oh we share the one dream
come on let's go everybody oh we share the good times
come on let's go baby baby oh we share the one world

kurayami mayoikomi tesaguri de nazotoki
ikisaki miezuni tachidomaru toki
umm you and me yes kimochi wakachiau sekai ni
Michibiki I feel the beat arukidashi teku oh yeah
share the music itsudatte
share the one dream shinjiatte
share the good times te wo tsunaide
share the one world now

ano oozora ni todoku made nandodemo boku wa yukunda
imakoso koete yukou I believe hitotsu no ashi tae yeah yeah…

come on let's go everybody oh we share the music
come on let's go baby baby oh we share the one world

oikakete oiwarete mebiusu no wan no ue
chikadzuki maemuki ne share shi taiyo style
hajimaru hirogaru souzou ijou kono flavor
karadajuu I feel so good jiyuu ni nareru oh yeah
share the music tookutatte
share the one dream tsu…

Jawab Survey???

Salam sejahtera kepada pembaca My Idea @>--

Dalam bulan ini, aku sering membaca mengenai bisnes online. Menarik tapi tak berani lagi. So, aku pun pergi tengok bahagian jawab survey. Mengikut kata dari bloger-bloger yang lain, diaorang menjana duit melalui survey selain menggunakan nuffnang. Jadi, aku pun mencuba salah satu survey yang ada dalam online ini.



Kalau anda mahu mencuba menjawab survey ini untuk mendapatkan duit. Pertama sekali anda perlu buka akaun paypal. Kenapa? Sebab nanti kita akan pindahkan duit yang kita dapat ke paypal. Kemudian klik link ini, dan terus sign up.

Kalau berlaku masalah, sila cuba lagi. Setelah cuba sekali lagi dengan menggunakan username yang sama, kemudian keluar mesej mengatakan username tu dah ade orang guna, maka anda cuba masuk kat login dengan menggunakan username tu dan passwordnya. Kalau kata tak boleh juga, maknanya memang username dah ader orang guna. Faham ke?? tak faham tanya je aku..hehehe.

Tak salah kita mencuba benda ni kan. Sebab kita ta…

Balik Rumah

Ok, ini cerita pasal hari aku nak balik rumah aku di bangi. Aku dah siap-siap beli tiket 2 hb Ogos 2009 jam 3 petang, bas metro. Kali ini aku tengok tiket tu beribu-ribu kali. Taknak pisang buah 2 kali. Kenapa ? faham sendiri ok.

Aku naik bas macam biasa. Aku jangka kan aku akan sampai pukul 5 petang. Tapi tanpa di sangka akan berlaku trafic jam di 2 tol sebelum sampai ke KL. Huhuhu, tensionnya. Rasenya ini first time sebab ye la, mana ada musim cuti lagi minggu ni, apatah cuti raya lambat lagi. Ok takperlah. Sampai di Titiwangsa jam 530 petang. Aku dah jamakkan solat, so takde masalah dah. Kemudian aku naik LRT ke bandar tasik selatan. Takder masalah lagi, tapi aku dah jangkakan aku ader masalah waktu naik komuter ke UKM. Walaupun aku beli tiket dengan cepat, tapi aku hanya dapat naik komuter yang ketiga.

pandang kanan

pandang kiri

Aku bagaikan berada di lautan manusia. Waktu nak naik komuter yang pertama, seorang negero yang bertubuh besar boleh jer tolak aku ke tepi, padahal aku dah de…