Pelawat Cinta Hati As

featured Slider

Memaparkan catatan dengan label Sabar. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Sabar. Papar semua catatan

Wordless Wednesday

Assalamualaikum...

I want to say something even the tittle said wordless.

Why when Wednesday is coming, they (blogger) claim to be wordless day? Is there anybody know?

Here my first time to post for my wordless Wednesday (^^)/



Sabar sebahagian daripada IMAN

Assalamualaikum...

Sabar itu sebahagian daripada IMAN...sebahagian tu banyak mana??

Ha....cari sendiri dalam hati anda.

Agak lama as pendam dalam hati tentang perasaan marah. Tapi setiap kali as nak marah, as tak jadi sebab..as fikir as pun pernah buat kesalahan walau tidak serupa. Cuma yang as buat kalau as tak boleh marah ialah as nangis dan membebel sorang-sorang kat dalam bilik atau kat blog...atau juga of course as akan membebel kat orang lain.

Kenapa as tak marah terus pada orang tu?? Sebab kesalahan pertama, kali kedua pun as sabar juga tapi dah hampir tipis...kali ke 3 memang as meletup, as tak kira dah kalau ajak bukak langkah silat meroyan pun as sanggup..

Tapi sekarang ni takder la sampai kali ke3, sebab bodoh la as kalau dua kali dah buat salah tapi still as nak berurusan dengan orang macam tu??



Sabar itu punca kejayaan : kredit picture tu IlmuSunnah


Ok...apa yang as nak marah sekarang? Hurm mestila pasal bisnes. 

Sebagai peniaga online, kalau customer kita dah bayar dan barang tu dah ada, kita kena simpan walau ada customer lain merayu nak barang tu. Sebab prinsip kita first come first serve.

Lagi satu ia bukan melibatkan nyawa macam kat hospital tak cukup darah.

Dalam kes as, as dah order dan bayar satu barang nih, faham la stock takder (HOT ITEMS!!), so bila stock ader, as minta dia pegang kejap sementara as balik bangi nanti baru dia poskan.

Tapi alih-alih bila dia janji nak post dia tak postkan sebab dia jual kat orang lain....haish..mana boleh macam nih...lagi-lagi barang tu memang as yang punya sebab as dah bayar. Jadi barang tu habis stok kat dia.

Maybe dia fikir stok akan sampai lagi sekali dalam masa terdekat so dia akan post next time. Tapi HQ cakap stok dah habis....kan..kan..apalagi...as memang naik angin tapi as tak tunjuk lagi sebab as fikir dia budak-budak yang masih belum ada ilmu cukup dalam perniagaan. 

Sebagai peniaga, kalau orang tu belum bayar, bolehla kita jual kat orang lain sebab takder apa-apa jaminan barang tu berpunya, tapi kalau dah berbayar, walau customer lain merayu-rayu..kita kena tegas...yerpp..TEGAS

Lagi satu, janganla bagitau kat customer lain, barang ada lagi walau dah berpunya, customer tu mestila cakap : "Dik bagi la kat akak dulu, nanti ada stok awak pos la kat dia yang lain"...

Noooooooooooooooooooooo...tak boleh buat macam tu.

As pun takder ilmu perniagaan tapi kita kena pegang prinsip supaya tidak mungkiri janji. Dalam Islam akan dipanggil orang MUNAFIK kalau langgar janji nih.

Kesimpulannya, lepas pada nih, as akan bertegas juga dalam perniagaan. As fikir taknak dah ambil preOrder. Sebab as bukan pengeluar, jadi tarikh sampai selalu tidak tepat. 

Apa yang as nak buat akan datang ialah bila stok dah ada, baru pelanggan boleh bayar. COD pun as malas nak buat walau ianya bagus. Sebab as nak utamakan stok bagi mereka yang bayar online...


Nak buat shopping cart macam eBay, takder masa...nak upah boleh tapi macam mana kalau dia letak coding tersembunyi???

Oklah..byes sayonara...


Ada cadangan untuk As? Boleh nyatakan pendapat anda juga. As pun manusia yang serba kekurangan, jadi tegurlah cara berhemah



MARAH ITU MUDAH, SABAR ITU INDAH tetapi SABARlah dengan bijaksana bukan dengan .....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...