Pelawat Cinta Hati As

featured Slider

Memaparkan catatan dengan label study....stido.... Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label study....stido.... Papar semua catatan

Augmented Reality

Assalammualaikum dan salam sejahtera semua

Saya sangat-sangat teruja dengan Augmented Reality sekarang. Apa yang saya faham tentang Augmented Reality (AR)?

Augmented Reality atau dalam bahasa melayunya Realiti Pertambahan (sangat tidak comel nama melayunya) merupakan satu situasi dimana pengguna dapat merasakan sesuatu objek yang tidak bergerak keluar dan bergerak. Fuhh amat sukar ya definisi saya????

Ok, macam ini...AR ini menghasilkan objek maya (virtual) dan di keluarkan dari skrin komputer untuk bergabung dengan persekitaran sebenar manusia. Sebagai contoh....ok, kita nak keluar parti, tapi kita tidak tahu nak pakai baju yang sesuai then kita duduk depan skrin komputer yang dilengkapi dengan webcam then, kita choose baju yang sesuai dengan kita.

Anda mungkin gelak, tapi anda sudah biasakan main dengan permainan anak patutng tukar baju masa kecil-kecil atau dalam farmville fb. Avatar anda selalu tukar gaya baju mahupun rambut. Betul tak??? Atau anda memang tidak pernah main benda-benda macam ini?? Tidak mengapa mari saya tunjukkan satu iklan promosi jam tangan yang menggunakan Augmented Reality.


Macam mana anda teruja tak???

Please jangan cakap tidak!!! Hehehe saya sangat-sangat teruja!

Ini iklan pasal jam tangan. Tengok berapa ramai orang yang teruja dengan teknologi AR nih!.
Rasa-rasakanlah diorang teruja jugak tak nak beli jam tangan tuh??

Ini saya nak tunjuk satu lagi video yang menarik perhatian saya untuk membuat research dalam AR. Sila tengok kalau rajin....=D




Macam mana dengan researcher kat luar tu?? Adakah video ini telah menarik perhatian anda??? Give me FIVE!!! yeah...

Kalau ada sesiapa kat luar tu berminat nak share pasal AR, jangan segan-segan hantar komen dan email anda. Nanti saya akan bagi email rasmi saya ok???

Byes....sayang anda semua (^^)


agak-agak berapa kos nak buat research ni yerh (@@) need supporter!

Hidupku didalam Library


Salam sejahtera kepada pengunjung My Idea @>--
Justify Full
Hari ni sepatutnya ada ujian Advanced Artificial Intelligence...tapi mamat-mamat Iran lam kelas aku mintak postponed minggu depan. Patut lega ke patut marah?

Assignment AI semakin sukar....tabahkan diri ko As..

Aku sedikit terkejut dan bengang dengan sorang mamat Iran ni... dia mengaku baca assignment aku. Huish...mana boleh...mujur dia ngaku...kalau dia tiru aku, dia gak yang salah...pastu aku leh ngadu kat pensyarah. Pastu dia ajak aku wat group dengan dia??? Bukan aku taknak...berat sikit la nak group dengan mamat foreigner yang aku tak bese. Lagi pun just aku dan dia. Huhuhu...aku tau ler soalan tu susah...suka-suka ati dia jer cakap aku tak baca lagi. Ingat aku ni pemalas ke??..;p

Ok cukup pasal mamat nih...

Sejak abis cuti midsem hinggalah ke hari ni...tempat aku di library. Tak pinjam buku tapi pinjam aircond xp Panas weih..kat rumah.. bertambah kurus aku kerana sauna semula jadi ni ;p

Bestnyer di PTSL (Perpustakaan Tun Sri Lanang) ni ialah, kalau ngantuk sangat pun aku tak dapat tdo. Nak tak nak kena siapkan assignment. Kalau kat rumah ni conferm dah bergolek2 atas katil yang empuk itu...:D

Selain boleh pinjam buku, study, aircond...mana tau aku leh terjumpa ngan calon suamiku...wah..wah..(teringat kisah pertemuan Dr Juhana dan suaminya...cinta di library...;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...