Langkau ke kandungan utama

Catatan

Menunjukkan catatan yang berlabel master

Augmented Reality

Assalammualaikum dan salam sejahtera semua
Saya sangat-sangat teruja dengan Augmented Reality sekarang. Apa yang saya faham tentang Augmented Reality (AR)?
Augmented Reality atau dalam bahasa melayunya Realiti Pertambahan (sangat tidak comel nama melayunya) merupakan satu situasi dimana pengguna dapat merasakan sesuatu objek yang tidak bergerak keluar dan bergerak. Fuhh amat sukar ya definisi saya????
Ok, macam ini...AR ini menghasilkan objek maya (virtual) dan di keluarkan dari skrin komputer untuk bergabung dengan persekitaran sebenar manusia. Sebagai contoh....ok, kita nak keluar parti, tapi kita tidak tahu nak pakai baju yang sesuai then kita duduk depan skrin komputer yang dilengkapi dengan webcam then, kita choose baju yang sesuai dengan kita.
Anda mungkin gelak, tapi anda sudah biasakan main dengan permainan anak patutng tukar baju masa kecil-kecil atau dalam farmville fb. Avatar anda selalu tukar gaya baju mahupun rambut. Betul tak??? Atau anda memang tidak pernah main benda-ben…

Penutup Sem 1 2010

Salam sejahtera semua !!!
Hukhukhuk....nangis jap sesaat. Perancangan berminggu-minggu sudah lenyap. Hahaha...mujur aku dah jangka dan bersedia. Walaupun ada sedikit kecewa. Sikit je la...takyah lebih-lebih.
Semalam dah habis exam. So habis la sudah sem 1 bagi aku tapi sem 2 bagi senior-senior aku. Sekarang dalam bas ondaway balik temerloh...
Ingat nak balik ahad depan tapi tak jadi sebab sem 3 mula 3hb ni. Kelas dari Isnin sampai Khamis ( 8 jam seminggu)..adoiyai..
Sabar jer la

Hari Pendaftaran Master

Salam sejahtera semua...

Dah lama tak update blog...sebab sibuk sangat-sangat. Lagipun aku memang tunggu kan waktu ni untuk update.

Hari ni hari pendaftaran master. Suasana agak kelam kabut dan terkejar sana sini. Lepas daftar aku kena kejar lak buat proposal and baru tukar ke master by research. Penat otak dan badan memikirkan.

Terpaksa buat list untuk setiap perkara. Kalau tidak memang ada yang tertinggal. Ok, sekarang ni aku tinggal nak buat semula proposal. Terima kasih kepada semua kawan yang memberi pertolongan dan sokongan di kala hati ni dalam gundah gulana..huhuhu

Seperti biasa aku pilih tema lagu naruto untuk entry aku kali ni.

FIGHT-O

telah bermula kembali ke alam pelajar; walaupun hakikatnya hidup ini kita akan sentiasa menjadi pelajar sampai ke akhir hayat