Langkau ke kandungan utama

Catatan

Menunjukkan catatan yang berlabel cinta

Maksud adik beradik tiri

Assalamualaikum

Hari ni as nak menerangkan tentang hubungan antara adik beradik as.

As mempunyai dua orang abang yang berlainan ayah dengan as tetapi sama emak.

As juga mempunyai seorang adik yang sama mak dan abah dan sorang lagi adik yang lain mak.

Haaa....berbelit tak??

Sejak dari kecil lagi as dah di ajar bahawa adik beradik as bukan adik beradik tiri.

Tetapi untuk abang-abang as dengan adik bongsu as mereka adalah adik beradik tiri, kerana berlainan mak dan ayah.

Kalau nak sebut betul-betul macam ni...

Ayah abang as berkahwin dengan mak as, dan ayah abang meninggal dunia. Kemudian abah as berkahwin dengan mak as dan lahirkan as dan adik as budin.

Maka as dan abang-abang as adalah adik beradik kandung 1 mak. Contoh seperti gambar rajah di bawah.
Tetapi abang as tak boleh jadi wali as sebab berlainan nasab.



.Adik beradik kandung as yang sama mak dan abah ialah budin. Contoh gambar rajah di bawah.
Kemudian abah as berkahwin lagi satu, dan as dapat sorang adik lelaki, Naim. Maka Naim…

Persediaan menerima penghuni syurga

Assalamualaikum,
Minggu lepas as menerima berita pemergian arwah adik Adam Syukri. Siapakah adik ini? Jika ada yang tak tahu boleh la buat carian di Internet.
Siapa dia dengan as? Dia hanyalah saudara seIslam dengan as, keturunan Nabi Adam a.s, seorang hamba Allah dan penghuni syurga.
Adik Adam meninggal dalam usia yang muda. Pemergiannya dengan fizikal yang sudah cukup cantik dan sempurna berbanding semasa kelahirannya dalam keadaan yang sungguh rasa kasihan. Namun, ibu dan ayahnya tidak pernah berputus asa untuk mengubati anak mereka. 
As tertanya-tanya sekuat manakah hati ibubapa yang menerima anak penghuni syurga ?
Dalam masa as menerima perkhabaran kematian adik Adam, as terbaca status kakak ipar. Sungguh pelik dan muskil dalam hati. Hendak tanya takut tak kena tempat...harap-harap tiada apa yang berlaku.
Balik kampung
Setelah lama tak pulang ke kampung, abah desak juga minta cari tiket pulang. Along pun tanya as pulang ke tak? 
Mujur ada tiket.
Abah datang bersama Sufiyyah....dar…

Macam mana nak tolak cinta?

Assalamualaikum

Lama dah tak citer hal cinta-cinta nih...haiyaakkkkk

Pencinta hati as....berapa ramai dikalangan anda sedang bercinta? atau sedang sedih putus cinta? atau cinta tidak berbalas?

As pernah bercinta??

Mestilah...

Bukan setakat pernah malah sedang dan hangat bercinta...hahahaha

Ok......Cintakan Allah, Rasul, Islam, dan mak abah...

Cinta duniawi ada juga...cuma tak larat nak senarai....

Macam Mana Nak tolak Cinta?
Sekarang ni as dalam dilema.....yaa....sebab as tak reti nak tolak cinta dan lamaran orang...macam-macam tips dah as pakai seperti : -


1. awak...hantaran saya mahal sangat..jadi takyah la eh...kang bankrupt C awak nanti

2. mesej sampai - dia : hai awak...sihat?? - as : saya ok jer. dia : saya harini kan bla..bla..  as : ( tak balas)

3. dia call... - tak angkat...

4. dia marah...kita naik angin kita marah sama...haha

5. dia minta maaf...- saya okey jer..takper..

6. dia said : saya suka kat awak - as : oh NO!!!!

7. dia mesej lagi - terus diam

8. dia mesej lagi-lagi …

Dah ganti puasa belum??

Assalamualaikum
Hari ni agak stress..bahu terasa tegang, kebas dan sakit sebab dok mengadap Penulisan Gaya UKM (PGU). Otak as pun dah tepu dengan menghafal teknik PGU. Kalau salah sikit sahaja, markah akan ditolak, dan mungkin kena buat semula..
Sekarang as da lepas solat...sambil taip entry ni as beristighfar bersama-sama dengan blog yang menyediakan alunan zikir dari blog follower as 101 cik dayang . Ini blog contoh bagi as sebab mengingatkan as untuk berzikir mengingati Allah. Alhamdulillah..
Ok hari ni hari pertama as ganti puasa. Itu pun setelah puas dinasihati oleh sahabat dunia akhirat as Kak Saadah.
Bukan as malas nak ganti, tapi sebab rasa tak bersedia dan godaan nafsu makan, dan lapar. Huhuhu..sungguh berdosa as buat macam ni.
Jadi untuk memastikan as puasa, kak saadah sanggup teman juga. Bangun sahur pun dia sanggup teman, walau pagi tadi dia teman tapi tidor..hahaha..
Alhamdulillah, sehingga saat ni as masih bertenaga walaupun puasa. Kenapa ya?
- Adakah kerana as kuatkan …

Happy Birthday my little brother

Assalamualaikum
Selamat hari lahir buat adik as yang tercinta Aisamuddin Nordin
Hari ini genap umur dia 19 tahun
Orangnya tinggi lampai sampai nak cecah pintu rumah..;p
Kulitnya tak gelap tapi takder la putih merah macam kecil dulu
Perangai dia....kuss semangat, pernah bertumbuk dengan as (yerp..as taknak mengalah juga)
Garang tapi penyanyang? Yerp : Teringat kata-kata dia waktu as nangis dalam bilik : Mak, koi takkan lepaskan orang yang buat akak nangis. Sungguh terharu (~~)
Sayang? Mestila, buruk-buruk pun adik kita juga. ^^/

Harapan as pada adik

Memegang Islam tidak hanya pada nama, tapi terpatri kuat di hati dan melaksanakan ibadah dengan sebaik-baiknya


Count Down My Birthday
Pencinta hati as (^^)/ alang-alang dah wish birthday adik...
Moh la kiter pakat ramai-ramai kira tanggal lahir as dari hari ini...tinggal 16 hari sahaja lagi...
Berikut as sediakan senarai hadiah yang as idamkan saat nih, nanti senang korang boleh pergi beli...hehehe :-
iPad TabletLip tint tony moly - warna pi…

Makan Itu Satu Ibadah

Assalamualaikum
Sudahkah anda makan pada hari ini?
Memang tak dinafikan jarang ada orang tak lupa makan...memang payah nak jumpa orang lupa makan..bagaimana pula dengan solat dan amal yang lain?.
Apa yang as cuba sampaikan hari ini lah, sifat malas untuk makan. Hal ni terjadi pada diri as sendiri. Mungkin ada juga dikalangan pembaca yang rasa malas nak makan.
As baru sedar sebenarnya makan itu juga satu ibadah. As memang kuat makan tapi ada satu-satu masa as tak makan sebab as malas. Tahap malas makan tu sampai memudaratkan diri As, dan akhirnya as jatuh sakit. Malas makan tu sebab malas nak masak dan malas nak pergi beli makan. Terukkan perangai tuh??? hehehe...walau dah ada servis hantar makanan ke rumah pun as malas lagi?? ish-ish...sangat tidak comel berperangai seperti begitu.
Namun bila as dah tak mampu nak gerakkan badan sebab sakit perut yang teruk, baru as sedar as silap..ia bukan sahaja menganggu pembelajaran dan mood as malah ia turut mendatangkan kesan dalam ibadah solat.

A thousand years

Assalamualaikum
Hello everyone,
here we go today, with my bad english...hehehe
Today i'm wake up with one phone call from my new friend..oh goshhh...my bad...how will he think?? hahaha
I dont care...(≧∇≦)/
Someone has asking my lovely rumate whether i'm happy or not to be friend with him. The answer is....my secret....(^_^)/
I'm not cheater.. like someone who betray me..if truly im not comfortable..i will be honest and tell u the truth...
Now im trying to forget everything that making me sad even hard....everyday i'm making new friends...im happy to know all about them..
We share knowledge and experience in life together..
And until last night i never know that maritim and navy are not same...such a s>> i am...hahaha
See...i told u before i'm not smart so much even i take master.
So why u all fear with my high education...I learn so high because of my stu>> not because of i'm smart...hehe
Ok enough, i know there is someone who hate me whenever i sa…

Number One for me and Kosong

Assalamualaikum (^^)/
Today im listening two new songs that has been airing on radio and youtube for couple of months (maybe??)..thanks to my lovely roomate for inform me. 
The song titles are Number one for me from Forgive Me's album. Artist by Maher Zain.  Another song is Kosong from youtube girl, Najwa Latif.
Honestly to tell, im not really interested with the artist but i really love their song if its "BEST" for my ear (^^;) hehehe..not yours....
Ok jum layan video klip Maher Zain - Number One for me...

Number One for me -  for my opinion its not suitable title for this song. As muslim, we already know mother is number three after Allah and Rasulullah. Yeah its true the lyrics is awesome and very touching our heart..it show how our mother is very meaning to us. -- maybe the title can be change to another name such as  'Lovely Mama' or 'Our Heaven'....this is just example...dont get mad to me...its just my view...im not a great person to give evaluati…

Cinta Hati Kak Ayu

Assalamualaikum
Alhamdulillah, kak ayu dah selamat berkahwin dengan cinta hatinya...hehehe (^^)/

Pelbagai dugaan masa majlis nih...tapi ia berakhir dengan kegembiraan...amin...


Okey jangan terpedaya dengan gambar diatas, hahaha...

As penat tunggu diorang posing kat atas tuh...hahaha..apa-apa pun semuanya dah selesai...berkampung 3 hari 2 malam..
Lepas ni akan berkampung di rumah tikah 3 hb pastu akan terbang ke kelantan pada 15 Mac...wah penat tul awal tahun nih...tapi takper...sahabat punya pasal..(^^)/
Update 24/2/2012


Atas dasar keselamatan kengkawan as, maka as terpaksa tarik balik gambar dalam post ni dari tatapan umum. Bagi kengkawan "AS" sahaja yang mahu tengok gambar kenduri kak ayu..boleh jumpa as direct...ok??


Saranghae ^^/


Doakan agar kita semua selamat dari panahan mata yang jahat..


Saya sayang awak sangat

Assalamualaikum

Saya sayang awak sangat...ye sangat tapi sayang saya tak boleh nak sampaikan terus kepada awak...

Jadi saya selalu buat awak marah, sakit hati dengan saya...

Bila saya tak pedulikan awak, buat-buat tak nampak awak bila awak pandang saya, sebenarnya saya tipu.

Saya ambik sebiji buku sebesar ensiklopedia. Saya sorokkan muka saya, lepas tu saya curi-curi tengok awak...

Hahaha... masa saya saja-saja langgar awak lalu tumpahkan air milo kesukaan saya kat baju awak

awak jerit marah saya, tapi saya buat pekak aja...

Biar semua orang dengar...biar awak malu...saya malu jugak tapi saya terus lari, mesti awak bengang kan??

Biarkan...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ok kengkawan cukup karutan saya....

Apa yang saya tulis diatas, adalah cebisan-cebisan dari novel, drama jepun korea dan lagu-lagu yang saya tengok...

Saya terlalu addict dengan dengan drama jepun. Sekarang ni dah berkuran…

AS....Tanjō-bi omedetō

Assalammualaikum
Hari ni hari lahir AS yang ke - 26 tahun semalam mak masak laksa untuk as hari ni as sampai jer rumah dibangi, kak ayu dan kak saadah pun buat laksa untuk as siap ada kek perisa chocolate banana secret resepi...
wah...seronoknya...
dapat hadiah dari akak saadah, akak ayu dan atikah




dapat tabung frogie, mug bertutup dan cermin yang comel.... semuanya dalam warna yang sangat ceria dan penuh kasih sayang
terima kasih mak abah terima kasih akak saadah terima kasih akak ayu terima kasih atikah


dan terima kasih kepada kengkawan yang wish befday untuk as

baru saya sedar dunia ini saya masih tidak keseorangan lagi...

kalau takder aral ahad ni asyah juga telah mencutikan diri untuk as tengok wayang kiter??
yeahh...



Happy Day

Assalamualaikum

Hari ni kita pergi hantar sahabat bertunang dengan sahabat kita juga....

Wah sungguh tak sangka jodoh depan mata  (sahabat-sahabat)...tapi baru jer bertunang...kiter doakan agar biarlah mereka dapat berkahwin dan kekal sampai akhir hayat amin....

Majlis simple tapi meriah sebab rumate dan kawan ni orang tengah yang kenal kedua-dua belah keluarga....tapi bukanlah jadi orang tengah dalam perbincangan...hehehe...


Best sangat-sangat sebab ada banyak kuih....kawan-kawan saya suka buat cupcake, kek batik, dan macam-macam jenis kek...

Oh saya rasa sejak rumate-rumate saya pindah masuk rumah ni, berat saya makin naik...bahagia sangat ni dapat kawan dengan kakak-kakak.

Lepas ni dah mula kena projek mantap berat badan dan jaga pemakanan, sebab kolestrol saya tinggi walau saya nampak kurus...ecehhh....;p




Ok jum nyanyi same-same lagu Happy Day....

Tanjō-bi omedetō

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
Hari ni hari lahir adik kesayangan As....Aisamuddin Bin Nordin..
18 tahun lepas, adik saya dilahirkan di Hospital Besar Kuantan....
Sangat teruja apabila doa dimakbulkan oleh Allah S.W.T
Ingat lagi waktu tu as umur 8 tahun...selalu main sorang-sorang, selalu nangis apabila along dan angah tinggalkan as untuk pulang ke rumah tuk...sebab mereka duduk dengan tuk..
Satu hari, as terpikir as nak adik sebab selalu jeles tengok kengkawan ada adik untuk bermain. Setiap hari as bising nak adik...hahahaha....
Mak kata doa la pada Allah...sebab semuanya kuasa Allah...
Satu hari mak as sakit nak bersalin,,,as tak tau pun mak ngandung, ingat mak gemuk sahaja...hahaha....
Lepas tu, waktu pilih nama as kalut nak letak nama adik....nak nama ada 'A' macam nama as juga...
Maka berebut-rebut dengan along waktu pilih nama dalam buku...
Belek-belek maka as jumpa nama Aisamuddin, Aizudin dan apa lagi tah...kalau tak silap as nak nama aizudin tapi tercakap dekat …

Love Story by As

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
Setiap orang ada love story sendirikan???...Hari ni as nak bercerita tentang cinta AS.

Kebanyakkan kengkawan as dah muak dengar cerita cinta as, kali ni as nak bagi pembaca My Idea lak muak atau meluat bila tahu cerita ni...
Macam mana nak mula?
Bila as mula jatuh cinta?
As tak ingat, sejauh mana as pernah bercinta? As tak ingat juga.
Berapa kali banyak as bertepuk sebelah kaki? Rasa banyak kali juga.
Berapa banyak lelaki yang pernah ucapkan Saya cintakan As? Rasanya tidak ada...
Sebab kalau adapun as rasa mereka hanya boring dan bosan jadi diorang cakap jela pada sesiapa lebih-lebih lagi pada as.
Kenapa As?
Sebab as budak cengengen...kuat nangis, kuat pula merajuk, ngada-ngada.
--------------------------------------- Masa sekolah dulu as pernah suka pada seorang budak. Tak ingat la apa yang spesel pasal budak tu, dan as dengan berani bagi tau as suka dia.Dia hanya mengangguk tanda faham...dan kami buat bodoh masing-masing...as lak terus lari taknak jumpa dia m…

Selamat Hari Lahir Abah 2 Ramadhan 1432H

Assalamualaikum
Hari ni dah masuk puasa ke-2 dibulan Ramadhan 1432H.
Hari ni juga merupakan hari lahir abah 2 Ogos.
Sempena hari lahir abah dan puasa ke-2 nih, as dengan rajinnya membuat kek oren dengan topping cokelat. Ingat nak ambik gambar, tapi kek tu comot jer....uhuhuhuuuu....
Sebenarnya as buat kek dalam keadaan kesakitan....yer hari ni badan as tak sihat, dan sangat sakit...
Sebelum minta abah bawa pergi ke klinik hospital, as siapkan dulu kek chiffon oren untuk abah. As malas betul banyak songeh nak pergi klinik jauh, pergi jer mana yang terdekat.
Masa tunggu rawatan, sakit makin reda...sebelum tu sempat berseloroh nak minta cucuk...tapi kelu lidah waktu depan doktor...hahaha..akhirnya as makin sakit teruk dalam kereta semasa perjalanan balik....Alhamdulillah....(^^)
Abah dan Mak bising sebab tak minta cucuk ubat tahan sakit dengan doktor. Malam ni kalau makin sakit, abah ajak pergi ke hospital....ishhhh...enggak mau...
Takper..as akan cuba bertahan sampai pagi esok, lagipun baru …

Saat Terakhir As

tak pernah terpikir olehku tak sedikitpun kubayangkan kau akan pergi tingalkan ku sendiri
begitu sulit kubayangkan begitu sakit kurasakan kau akan pergi tingalkanku sendiri
dibawah batu nisan kini kau tlah sandarkan kasih sayang kamu …… begitu dalam sungguh ku tak sanggup ini terjadi karna ku sangat cinta
inilah saat terakhirku melihat kamu jatuh air mataku menangis pilu hanya mampu ucapkan selamat jalan kasih
satu jam saja kutelah bisa cintai kamu,kamu,kamu dihatiku namun bagiku melupakanmu butuh waktuku seumur hidup
satu jam saja kutelah bisa sayangi kamu dihatiku namun bagiku melupakanmu butuh waktuku seumur hidup dinantiku


-------------------------------------------------------------------------------------
ada orang nak nyanyi dengan as??? atau ada orang nak nyanyikan untuk as???? oh....tidak ada
bayangkan as sudah mati maafkan segala salah dan silap as halalkan segala apa yang as ambik sedekahkan al-fatihah buat as ya??
terima kasih


Budak Comel

Assalamualaikum
Malam ni tiba-tiba rindukan aksi baby sufiyah dan baby perish.
Balik baru ni tak berkesempatan bermain dengan diorang sebab budak-bukdak ni balik kampung.
Oleh kerana kerinduan yang melampau terhadap budak-budak nih, maka terpaksa la membuka file lama otak, untuk mencari password fb yang telah deactivekan.
Sempat juga merisik kenangan lama (~~)
Baby sufiyah atau nama sebenarnya Ainul Sufiyyah Mohd Fairul Azma merupakan anak buah saya yang ke-5
Baby perish atau nama sebenarnya Muhammad Faris Azaim Mohd Faizal Akma adalah anak buah yang ke-4.
Mereka ni sebaya tapi baby perish lahir bulan 1, baby sufiyah lahir bulan 10 kot?? tak ingat!! =P

MITOS masa baby sufiyah beberapa hari ramai orang kata muka dia mirip saya.Ye la dia kan anak buah saya..so memang tak heran.Tapi lepas dibandingkan gambar masa saya baby..memang ada mirip...cuma...ye mata saya lagi sepet...hahaha


nak juling mata yer tengok rama-rama

suka diagah..ga..ga..ga..
suka melakukan aksi gimnastik--harap tidak menjadi keny…

MASA

masa bergerak pantas
dikejar atau mengejar
pilihla
tidak mungkin diputar

kata hati : serabut hati macam serabut kelapa?




Tips Pikat Hati kawan pakai Tips Pikat hati suami???

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Sempena entri yang ke-200, saya telah mendapat idea untuk tulis pasal tips pikat hati kawan yang sedang merajuk. Sebenarnya tak tahu apa-apa pun tipsnya tapi telah terlepas cakap pada seorang kawan semalam...

Kawan : Achik, kawan aku tutup FB sebab dia terasa dengan comment aku, padahal dia yang mula dulu ( lebih kurang gini ar)
Dipendekkan perbualan
Achik (as) : Apa kata awak guna tips pikat hati suami kat kawan awak tu...
Saya terdiam memikirkan semula kata nasihat yang tak bertauliah itu. Akhirnya saya telah tergelak sorang-sorang depan lappy
Dan seperti yang dijangka kan kawan saya juga jadi terkesima disana.....siap buat status kat YM,

"GUNAKAN TIPS PIKAT HATI SUAMI TOK PIKAT HATI KAWAN??? wahh!! "

Hahahaha, inila padahnya bercakap tanpa berfikir......
OK kawan, jika kawan awak itu perempuan mungkin boleh guna tips pikat tu tapi ada batasnya....cukupla sekadar gurau macam ini kot...
" Oh my Dior, dont be mad at me, ok?? its just my idiot…

TIPS HATI SIHAT

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Tips Hati Sihat untuk hari ini ialah Bersyukur dengan Pemberian ALLAH s.w.t
Bersyukurlah dengan penuh keikhlasan dan gembiralah dengan apa yang anda ada kerana mungkin orang lain tidak dapat apa yang anda dapat.

Mari saya ceritakan disebalik kegelapan gambar di atas....
Dalam kegelapan pasti ada cahaya
Besarkanlah cahaya itu dengan penuh kebijaksanaan
dan cantikkanlah cahaya itu dengan penuh keilmuan
insyaALLAH, kamu akan dapat hati seperti yang digambarkan
oleh
v v v
as

(^^)
Ok ini motivasi buat diri saya sendiri dan sesiapa sahaja yang membacanya (^^)
----------------------------------------------------------------------------------------------
Syukur alhamdulillah kerana doa saya diperkenankan Allah. Ya Allah ya tuhanku, pertemukanlah aku dan letakkanlah aku dikalangan mereka yang benar-benar bertakwa dan beriman kepadaMu.
Ya Allah ya tuhanku, bantulah aku agar aku tidak beriman denganMu dan sujud padaMu hanya dalam kesusahan...dan bantulah aku agar tidak juga …