Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari September, 2010

Bermain dengan budak kecik

Assalamualaikum....

Ini entri yang kedua malam ini....

Selepas saja selesai kenduri kahwin di rumah paklong, Bachang. Anak-anak buah merengek-rengek menuntut janji untuk dibawa bermain kuda di tepi pantai...

Atuk yang sememangnya baik hati dan pemurah itu mengotakan janjinya. Kata abah tidak baik tidak tunaikan JANJI apabila kita sudah berJANJI. BETUL !!!!!!!!!!

Maka, pergilah kami ke pantai Klebang berdekatan dengan rumah atuk. Agak menghampakan apabila dilihat pantai kini tidak seindah dahulu....sungguh kasihan dengan generasi muda masa kini.





Budak-budak ni naek kuda padi jer...nak naek sama tak tergamak....bukan sebab saya berat!!! tapi sebab kuda itu saja yang kecil..tidak sampai hati saya...
---------------------------------------------------------------------------------------------
Esoknya kami bertolak pulang..sempat lagi singgah di Zoo Melaka. Setibanya di Alor Gajah, kami terjumpa sebuah kenderaan HONDA kemalangan. Kejadian sungguh pantas...dua penumpang tercampak ke sisi jalan dan…

Kenduri di Melaka

Assalammualaikum!!!

Hari ni saya berkesempatan mengupdatekan My Idea @)-- ini. Owh sangat merindui kamu!!... OK...cukup intro ngader-ngader ini... baru jer tinggal 2 hari sudah....

Jumaat lepas saya telah pergi kenduri kahwin sepupu saya di kampung Bakar Batu, Bachang, Melaka. Majlis akad nikah diadakan pada waktu malam dan bersanding juga pada malam itu. Hurm...ni abah kata cara orang dolu-dolu...entahla...
bunga api dan mercun

hantaran dari pihak lelaki
Hari sabtu esoknya di teruskan majlis sehingga ke petang. Alhamdulillah majlis selamat dijalankan hingga ke petangnya dengan suasana meriah. Sanak saudara sangat ramai dari pelbagai generasi dan juga keturunan. Hekhekhek....
Tahniah buat sepupuku Nor Suzana Abd. Razak ---------------------------------------------------------------------------------------------



Packing bag balik Melaka

Assalammualaikum...........
Hari ni agak lewat bangun subuh 6.40 am. Lepas subuh mata masih mengantuk tapi malas nak tido balik....tengok!!! tido pun malas...hehehe tu belum lagi nak buat makan....tapi kalau da ada keluarga takla malas...serius saya tak macam itu.
Macam biasa bangun pagi, si dia akan hantar mesej selamat pagi...tapi tidak la hari-hari..time dia rajin la kot... ada masa tu dia atar mesej selamat pagi pada jam 1130 pagi or 1 tengahari....haluuuuu tak tengok jam or kamu memang suka buat lawak or kamu sudah berada diluar negara. =P
Sebenarnya malam tadi pelan nak masak pulut. Tapi saya tidak reti so, mula la menanya pada pakcik google dan Cikgu Iman. Owh penerangan yang sungguh bermakna. Saya sudah faham tinggal lagi yang tak faham ialah sukatan untuk orang makan...hukhukhuk...malas sungguh nak call mak pagi buta ini. Mesti mak kelam kabut nak bersiap balik melaka.
MELAKA
Saya adalah anak kelahiran Melaka yang merantau di negeri orang mencari sesuap nasi. Saya dilahirkan di A…

Ganti Puasa

Assalamualaikum!!!!! ada orang kat blog tak??? hehehe
Hari ni hari khamis bersamaan dengan 23 September 2010 dan 14 Syawal.
Eh..eh..kejap jer masa berlalu kan??? Kejap jer dah nak hujung tahun...kejap jer dah nak abis belajar (jangan perasan As!!! ) dan kejap jer dah nak...... =p

Sebut kejap-kejap nih...aok mer dah abis ganti pose ker?? soklan rasmi untuk kaum hawa. Bagi laki-laki yang ada tinggal pose kerana malas..sila malu pada diri anda okey???
Saya tanya sebab saya sudah habis ganti!!!!! Yeay!!! tapi tak beraya sakan lagi =(
Seperti yang dirancangkan saya mula berpuasa pada hari raya ke-4 hingga la terus ke hari raya yang ke-11 dan skip pada hari raya yang ke-10.
Setiap kali masuk bulan Syawal, mulalah persoalan yang sama akan timbul dari kalangan kaum hawa nih....boleh nggak disatukan puasa ganti berserta dengan puasa enam?. ATAU betul ke kiter takleh puasa 6 selagi tak selesai puasa ganti.
Penat la dengar banyak pendapat dan jawapan yang tidak mempunyai bukti yang kukuh. So, bagi pe…

Selamat Hari Raya Sayang!!!!

Assalamualaikum semua (^^)
Saya sayang kamu semua!!!! opss...siapa yang tidak mahu jangan terima sayang saya itu..hehehe
Hari ni dah masuk raya ke enam....saya pun dah mula berpuasa sejak raya ke empat..insyaAllah saya akan teruskan sampai hari ahad ini...hehehe...cayok as!!!
Sambutan raya kali ini tidaklah besar-besaran macam tahun lepas tapi masih lagi seronok. Saya merayu pada mak untuk tidak buat lemang dan ketupat atau pelbagai jenis juadah yang lain...sebab saya sangat-sangat penat. Cukuplah dengan lontong, nasi impit, kuah kacang dan beberapa lauk lain yang boleh dimakan dengan nasi....sebab saya sudah tahu setiap rumah kiri dan kanan saya akan beri 2 batang lemang..hehehehe....sungguh licik kamu As... Mak plan untuk masak nasi untuk sedara mara yang datang kerumah...
Pada malam raya...suasana agak suram...hanya saya, mak abah dan adik sahaja. Sungguh sedih....tapi nak masuk tengah malam, saya terkejut abang ngah dan keluarganya datan g untuk tidur dirumah kami. Nampak cahaya dimuka…

Bersama Tersayang

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua (^^)

Pada sabtu yang lepas saya telah pulang ke rumah bersama dengan yang tersayang. Kebetulan pada hari itu diadakan majlis berbuka puasa di masjid. Kami langkah kanan yer??? Alhamdulillah...hehehe
Selesai terawih, nenek saya mengadakan majlis khatam al-Quran. Sangat seronok....walaupun saya hanya dengar sambil cuci periuk di luar masjid...huhuhu..
Fuhh...penat sangat tapi penat lagi orang tuh yang kena drive...so saya mesti kuat dan jangan lemah dan kalah dengan kepenatan itu.
Owh gembiranya sebab masih diberi peluang untuk bersahur dengan keluarga dan tersayang pada esoknya...kemudian kami pulang semula ke bangi sambil membawa bekalan dari emak tersayang.
Sebelum sampai ke bangi, saya dibawa untuk solat asar di masjid KUIS. Cantiknya pemandangan disitu....rasa sejuk jer. Sempat jugak ambik gambar kat situ, tapi takleh nak upload, card reader ditinggalkan dirumah kampung...hehehe
-------------------------------------------------------------------…

TIGA

Assalammualaikum semua.....

Adakah anda telah tersalah masuk blog??? Tidak....ini wajah baru blog My Idea @>-- Kalau perasan dulu saya pernah beritahu nak pakai skin ni....hehehe
Skin yang sebelum ni memang cantik (pada pandangan saya ler) tapi tu la...saya tidak tahan melihat ianya berwarna pink. Terlalu soft..sedangkan saya sebenarnya tidaklah selembut itu. Skin tu sebenarnya sesuai untuk budak sekolah rendah yang suka tulis diari...cute~~ tapi saya sudah tua. Hehehe...
Kali ini saya pilih skin nih....hurm.....agak leceh bila kena masukkan semula widget. Owh ye perlukah saya meletakkan feedjit?? kadang-kadang ia tidak betul...macam mana saya tau ia tidak betul?? saya taula...hehehe
-----------------------------------------------------------------------------------------
Tadi terbaca tentang 30 perkara tentang wanita yang tidak sempat (x sempat???) diberitahu kepada lelaki...
Malas nak senaraikan...sebab saya malas.
------------------------------------------------------------------------…