Pelawat Cinta Hati As

featured Slider

Memaparkan catatan dengan label jalan-jalan. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label jalan-jalan. Papar semua catatan

Bermain di PD

Assalamualaikum...

Hari ni hari selesa...hari pertama as duk di ofis...

Tak ramai orang dalam bilik as...hanya as dan 3 orang lelaki....yer....saya seorang sahaja perempuan.

Colleague as yang lain tak datang sebab ada yang tak sihat dan ada yang nak siapkan kerja di rumah.

As takleh nak letak pic lagi...sebab baru hari pertama...dan orang kat sini semua international..payah dan pelik pulak kalau nak ambik gambar diorang tengah wat kerja. Lain kali ya?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Harini hari kedua as kena demam selesema...srooot..srettt...malu giler...walau hidung orang lain pun berbunyi, tapi as tetap malu...yerla...hari pertama di ofis ada bunyi yang tidak enak didengar...

As dapat selesema sebab gara-gara as pergi mandi pantai ngan kolam kat PD sampai tak ingat dunia...hahaha

Seronok sangat berenang-renang duyung dengan baby sufiyah dan alya dan ijal....

Balik dari PD as berjalan di pasar malam dengan kak saadah....dalam keadaan badan letih dan sejuk...pastu minum air batu limau kasturi asam boi....oh kegemaran as...(^^)/

betapa gembira atuk nenek dan cucu ni bermain air....(^^)/



faryzal
Walau duk kolam kanak-kanak kena juga pakai pelampung....bukan reti berenang...
alya


Mau jalan-jalan

Assalamualaikum

Tesis as tak siap lagi...hahaha...tapi As sibuk pergi jalan-jalan

Bukan jalan-jalan kosong tapi jalan-jalan wat kerja dan menimba ilmu...(^^)/

Esok as akan berkenalan dengan seorang ni tapi tak tahu dia boleh pergi tak dengan perangai as. Dia merupakan orang yang akan membantu as dalam tesis as. Harap-harap kami boleh jadi kawan baik.

Ok ni citer esok...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tadi abah beritahu berita gembira pada as...terima kasih abah..as gembira sangat..sayang abah..muah-muah...

Petang tadi as offerkan diri mau jadi pengapit pengantin Kak Ayu..wah, mau pakai baju warna apa ya? Putih? Silver? Tercoiz? Kena pergi cari baju minggu ni...yeah pergi jalan...

Baucer buku dah dapat, bila mau pergi beli buku nih? Nak beli buku apa? Mestila buku cerita Augmented Reality atau buku practical guide for beginner AR? owh kan bagus kalau dapat baucer tu banyak sikit, sebab tak cukup tuh...huhuhu...jalan-jalan lagi...

Pastu Maisa balik petang tadi bagitau dia nak wat internship di Korea 3 bulan...wah..saya mau ikut...insyaAllah kalau saya tak wat conference di KL saya akan cuba cari di Korea..ehem..ehem..leh jumpa KPOP..hahaha..tak boleh la ko AS..ngade-ngade..

Timeline maybe awal bulan 6..cam sedang cantik saja masa tuh..tapi ni semua kuasa Allah untuk tentukan  semuanya...kalau jadi Alhamdulillah kalau tak hurmm...pasrah saja...kita rancang lain kali saja.

Umur 100

kalendar April 2011 berlatarkan sawah padi di Kedah


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera

Baru pulang dari kedah...melawat moyang, sanak saudara dan kenduri kahwin.

Sangat penat dan tidak sihat...fungus pun tak hilang lagi...boleh buat orang sebelah fikir saya menangis tak henti-henti...sob..sob..

Sudah lebih sepuluh tahun rasanya saya tidak pulang ke kedah. Moyang pun dah nyanyuk tak kenal orang, saya dan abah duk mengira umur moyang dan setelah dinilai maka tahun 2011 ni umur moyang genap 100 tahun... hehehe..

Moyang sangat kelakar sebab bila dia jumpa abah, dia kata abah berjanggut putih...abah kata dah tua....dan saya tidak tahu nak panggil ape kat dia..tok nek? tok wan?


Umur 100 tahun...saya cicitnya dan anak buah saya cuitnya...sudah 4 generasi dibawah moyang. Minggu lepas anak moyang meninggal dunia...merangkap tuk sedara saya. Moyang cakap nak buat cam mana, depa dah panggil dia, depa tak panggil aku lagi.

Moyang macam dah tak sabar nak pergi menghadap Ilahi. Mungkin dia tidak mahu menyusahkan anak cucu dia yang menjaga dia seperti anak kecil. Tapi saya tahu, jauh disudut hati anak-anak moyang diaorang tak pernah kesah. Malahan mereka bekerjasama menjaga moyang. Anak yang jaga ibubapa dengan penuh ikhlas pastinya akan diberikan ganjaran pahala oleh Allah.

--------------------------------------------------------------------------------------

Bila dah nama saudara mara...

Setiap kali balik kedah, tengok muka sedara mara sana, muka depa semua sama jer..sejibik jer..ada tu muka depa iras-iras almarhum sultan kedah yang ke berapa tah...tapi memang lebih kurang jer. Muka saya ada lain sikit sebab kacuk dengan darah baba nyonya melaka...hikhikhik.

Persamaan kami ialah tang kening dan bulu mata yang lebat..aceh...nak perasan jap. Kengkawan sokmo ingat saya ni kacuk cina india masa sekolah dulu. Sebab mata sepet ikut belah melaka tapi kening lebat ikut belah kedah. Hahaha...

Tok ngah cakap, awat hang as gelap...kecik-kecik dulu putih melepok noo...(macam anak jepun kah??)
Pastu tok tam cakap, mana kakak hang yang gemuk tuh?? saya lak huhh???? kakak??? saya mana ada kakak? rupanya...dia nak cakap saya gemuk masa kecik...huhuhu....ok-ok..nanti saya gemuk balik...sabar ya..

Sekarang sudah jelas memang saya sudah lama tidak pulang ke kedah.


sepupu-sepapat main baling batu dalam sawah

jika anda mahu katakan saya control ayu..silakan..silakan...saya memang kisah..aiseh...

sawah dibelakang tu tempat saya bermain-main dengan pakcik dan makcik saya...best sangat-sangat...tak sangka sawah ni ada lagi. tapi..geli dengan lintah..erk...

Jalan di kotaraya bersamanya

Salam sejahtera semua!!!

Hari ni Isnin, aku duk bersantai di rumah dan masak sup ayam yang sangat sedap (yekot~~)

Semalam aku dan aisyah pergi jenjalan di Time Square (TS). Kami keluar pagi dan naik bas U40 di hentian kajang. Perjalanannya hanya 1 jam.

Ni first time aku naik bas ke KL sebab biasa aku naik komuter,monorail. Tapi kali ni aku fikir nak rasa naik bas dengan tambang RM3 jer. Asyah menjadi pemandu pelancong aku sebab dia kerja area pudu.

Masa dalam bas tu, kami duduk belakang sekali...asyah yang suh then ada 2 beranak ( ayah dan anak lakinya) masuk dan duk selang sebaris depan kami.

Si ayah ni nampak macam pelik jer...kejap2 pandang belakang kat aku, padahal kat belakang tu ada mamat cina yang tengah tidur, aku dan asyah saja. Cermin tingkap belakang memang takder. So, dia pandang siapa??? aku mula la risau.

Aku dan asyah teruskan berbual cam biasa sambil sarapan roti....hehehe..tapi laki tu tetap pandang ke belakang ( teleng kah kepalanya??) sambil tersenyum tanpa sebab. Aku kenalkah??

Aku yang tak selesa berpaling muka mengadap asyah. Tetiba asyah bagitau laki tu baling kulit ciku kat aku...Wah!! betul la..kurang asam betul laki nih....depan anak dia tunjuk perangai tak molek dah..sungguh teruk!!!


kulit ciku sebelah aku!!! kalau kena kat aku?? siapla...

itula orangnya....sakitnya hati!!

Lepas tuh..dia duk main handset..ok aku tak kisah tapi yang dia duk angkat tinggi handset dia sampai aku kat belakang leh nampak dia tulis, pe hal??? pastu dia kuar handset lain lak duk angkat tinggi...pastu kuar yang lain lagi ( nak jual handset ke pakcik?? saya taknak beli la..)...apa ingat dia jer ada handset...tak paham tul..mujur la aku ni tak mulut lepas kat situ gak...Sabor..sabor...mujur diaorang turun dulu.

---------------------------------------------------------------------------------------

Akhirnya kami sampai ke TS...jenjalan dalam tuh cuci mata ( tak pandang orang, ok sayang!! pandang pelbagai barang yang menarik) Aku beli kasut yang murah jer nak pakai jenjalan tepi pantai.

alamak!! saya ada 2 kaki kanan!!! hehehe xP

Lepas beli kasut kami tengok wayang citer shrek...best sangat. Nak boleh kan pergi cari tempat duduk tuh..aku cemas terjatuh..sebab dah gelap..tapi kesian lagi kat asyah...sabar ye kawan ku..
Next time kite cari yang couple seat..hek3.

------------------------------------------------------------------------------------------

Pas tengok wayang n solat kami pusing-pusing dalam tuh...sakit kaki pakai kasut baru!! tukar balik yang lama..huk3

Then kami terjumpa orang buat show GLEE (yekot eje dia camtuh) best gak terasa enjoy sesaat ( cukup la kot sesaat..danger2)

Geli I tengok GLEE nih..hehehehe... xP
--------------------------------------------------------------------------------------------

Kejap jer tengok nih..pastu kami pergi Cold Storage beli bahan buat marshmallow dan balik ke bangi semula.

Masa bayar tambang bas..pakcik tuh pulang kan 50 cent...hurm kenapa yer?? kan tambang RM3....tak pasal-pasal asyah cemburu..sabar dik..mungkin pakcik tengok muka aku ni blurrr jer..takpun tengok aku ni comel (hakhakhak)...takpun dia tengok aku garang nak telan orang sebab aku tunggu dia bagi tiket sedangkan orang lain bayar terus tanpa ambik tiket.
( Ada arahan mewajibkan amik tiket kalau pakcik bas tak bagi boleh call pihak majikan diorang)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Sampai dirumah dah lewat petang...lepas solat maghrib aku dengan semangat berkobar-kobar terus membuat marshmallow..

Inilah hasilnya...

tengah tunggu keras!!!

dah siap potong dan nyum-nyum sedia di makan!!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...