Pelawat Cinta Hati As

featured Slider

Memaparkan catatan dengan label eBay. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label eBay. Papar semua catatan

Cara shopping di eBay dengan Paypal

Assalamualaikum

Pencinta hati as....anda suka shopping online? As suka tapi takder la suka sangat.

Selalunya kalau kita nak beli barang komfom kita akan buat perbandingan hargakan??..Sudah lumrah la tuh...

tapi kalau barang yang kita perlu dan nak sangat tapi sukar dapat akan tetap dibeli walau mahal...yer tak?? eh tak?? hahaha.....


Kat mana anda selalu shopping online? Kalau as selalunya kat eBay. Lelong as pernah masuk tapi tak berapa minat sangat..entahla kenapa..=p




Macam mana cara shopping di eBay?

  1. Buka dulu akaun PayPal dengan registerkan nombor mastercard anda (as pakai CIMB debit card)
  2. Buka akaun eBay kat situ kena letak sekali method bayar kita melalui paypal..nanti automatic terus link dengan Paypal
  3. Lepas tu boleh shopping..




Mudahkan? tapi tahu tak kita kena bijak dalam pemilihan harga barang semasa di eBay?

Selalunya kalau as pilih ebay.com.my dia akan terus tukarkan mata wang Ringgit Malaysia. Tapi bila as buat kajian di eBay.com harga yang ditawarkan dalam USD lebih murah.

Macam mana dengan anda yang pernah guna eBay? ada perbezaan tak disitu?

Untuk membeli barang anda juga perlu melihat siapa penjual (seller). Kalau feedback customer dia kurang daripada 100% anda perlu berhati-hati. Selain itu baca juga komen customer yang pernah beli dengan dia.

Tapi janganla anda terlalu percaya kepada seller 100% good feedbacknya. Still kena hati-hati juga. Kalau boleh mesej dulu dia.

Baru-baru ni as ada beli tony moly lip tint red apple (harga pasaran malaysia RM 25 tidak termasuk pos).

As beli dengan harga lebih kurang 7 USD ( RM23.00).. still mahal jugakan? Nak buat macam mana kurang singgit dua aja la..tapi termasuk kos pos..jimatkan?

Cara Bida di eBay

Kalau bida ni ramai kawan as cakap sangat leceh. As pun tak minat sangat bida.

Tapi apa yang as buat kalau nak bida as bida pada pada masa akhir. Dah menang kita kena bayar tau..

kang kena blacklist dengan ebay. Yerla bukan suka-suka hati kita main-main letak harga.

Pastu ada caj tersembunyi dari bidaan kita. Tak silap as eBay ambik untung 0.0875. Yerla diorang pun nak hidup juga.

Tapi yang tak bestnya.... ada jer orang lain nak bid tinggi lagi...
daripada barang tu murah sangat-sangat lastnya jadi nak dekat harga asal. Ish...geram betul as...

Jadi as fikir baik guna 'buy it now' terus.

Lepas tu kalau nak lagi jimat beli di eBay, tengok yang offer dua atau lebih barang tu dan compare dengan harga bagi satu barang.

Bagi anda yang ada ramai kengkawan sekepala dengan anda lagi seronok kalau membeli di eBay nih..sebab apa???

Yer la beli borong.....

Kalau anda ada 10 orang kawan yang berminat dengan barang yang sama, just terus direct mesej or call pada penjual dan tanya harga borong...lagi sangat-sangat jimat.

Oh yer pastikan anda minta invoice ya..check dulu baru buat payment.

Untuk shipping, kalau anda kedekut, just guna free shipping aja la. Mungkin berbulan barang baru sampai.

Kalau guna standard shipping boleh la ada tracking number, berbulan tapi selamat inshaAllah.

Kalau jenis yang tak sabar-sabar boleh la kuar duit lebih skit untuk shipping lagi pantas (maybe pakai bot  laju =p) 4-6 hari..

Kalau nak beli barang ni, kena tengok juga yang accept returnable..sebab yer la mana tau, sampai barang tapi rosak or pecah.


Pastikan transaksi bayaran dibuat melalui eBay ok..sebab kalau apa-apa terjadi, eBay akan bantu kita. Kat setiap message kita dengan penjual ada no id. Ia berfungsi sebagai bukti kita berurusan dengan penjual tu.

Selain itu kat paypal pun ada resit online.

What Is PayPal Address? 

Soalan ni banyak yang orang tanya kat google and yahoo.

Anda tahu? Kalau dah tahu bagus kalau tak tahu meh as nak bagi tahu.

PayPal Address is your email login to your account PayPal. 

Don't believed it? Haaa....believe it and try it with send money to me asnida85[@]gmail.com...

haha..

Selalunya, ada kes yang mana barang tak tersenarai dalam eBay tapi penjual tersebut ada offer pada anda.

Jadi penjual ini akan minta PayPal address untuk bagi invois.

Lepas anda komfem invois tersebut. Anda ada masa 30 hari untuk buat payment. Lepas tu kira pembelian batal.

Jadi, sebelum ambil invois tanya betul-betul harga, dan chek duit dalam poket anda dan juga BANDINGKAN dengan harga lain...supaya tak menyesal kemudian hari.

Oklah..setakat ni aja penerangan as

Byes Sayonara...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...