Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Disember, 2012

tarikh 1.2.34 dalam Islam

Assalamualaikum.

Hari ni 14/12/2012 - bersamaan 30 Muharram 1434 ( 30.1.1434).

Tapi rata-rata dalam facebook dah tulis hari ni 1.2.34

Kenapa yer? Adakah sebab kita duduk berlainan negara jadi tarikh tu berbeza-beza?

Tapi kan....rakan-rakan fb as majoriti penduduk Malaysia.

Hurm..agak konfius skit la.



Tarikh lahir mengikut kalendar Islam
Pencinta hati as, anda lahir tahun berapa dalam kalendar Islam?
As lahir pada 2 Safar atau pada 2.2.1406
Dalam erti kata lain lusa pada 16/12/2012 iaitu pada 2/2/1434 adalah  hari lahir as mengikut kalendar Islam
Pada tarikh itu juga, adalah hari lahir along as..
Hehehe, ada sesiapa nak beri hadiah lagi???
Bagi sesiapa nak tengok tarikh islam hari ni atau nak tau tarikh lahir islam, boleh klik pautan di bawah yer...
Pastu jangan lupa share ler skit tarikh lahir Islam korang dengan as...;p

Converter ISLAMIC date

Cara buang malware di blog

Assalamualaikum...

Tadi masa buka blog Cinta Hati As, tertiba jer google chrome detect ada malware pada blog as.

Huaaa....sangat menakutkan...jadi apa yang as buat?

1. As buang segala history dalam google chrome as.
2. Kenal pasti malware tu dari mana? - macam as, notis yang google chrome bagitahu berpunca dari laman nuffnangX.com yang dipasang pada blog.
3.remove nuffnangX

Kenapa malware di anggap merbahaya?

1- sebab dia virus
2- kalau kita paksa juga bukak web yang ada malware, ada kemungkinan privasi komputer akan diceroboh.

3- mungkin akan ada sambung laman web bank yang tipu juga, sebab mungkin kita biasa guna pautan yang dah tersedia pada browser kita tanpa sedari dibawa kepada pautan yang tidak betul.


Ada sesetengah kawan blogger as tak sedar mereka ada malware attack sebab mungkin diorang tak pakai google chrome kot..ker camner??

Sebab bila as nak masuk tak boleh, bila bagitahu, baru diorang sedar ada serangan virus. Huuu...dunia cyber ni sangat menakutkan.

Ok kongsi pandangan…

Asam Jawa Madu ubat sakit tekak

Assalamualaikum

Hari ni as  nak kongsi cara ubat (tradisional kot) untuk sakit tekak (bengkak atau luka)

Balik dari Melaka baru-baru ni, as kena sakit tekak yang teruk. Tak luka sangat tapi bengkak yang teruk sebab terlalu sukar nak menelan makanan.

Oleh kerana lapar dan dahaga as tetap menelan dengan penuh seksaan.

Hati mula teringat azab Allah kepada mereka yang engkar di neraka. Ada yang kena minum air panas yang mendidih dan juga air nanah.

Dalam setiap kali sujud, as dapat rasakan seperti ada batu berat yang tindih tekak as. Rasa sangat sakit. Lalu as berdoa kepada Allah agar diampunkan dosa dan diringankan sakit.

Sakit tekak yang bengkak nih bukan sahaja sakit di tekak tapi ia turut sakit hingga ke telinga dan kepala jadi as demam juga.


AIR ASAM JAWA CAMPUR MADU Dah makan pain killer, strepsils, minum air suam....tapi tak kurang bengkak tu..sekejap jer..
Tertiba teringat air asam jawa, as pun bancuh la dalam sesudu asam jawa bersama air panas dan letakkan 3 sudu madu. Sebab as ta…

Bapa cakap Najwa Latif anak derhaka

Assalamualaikum,

Perkataan 'kurang ajar' kalau diucapkan kepada as, sudah pasti akan terguris perasaan. Apatah lagi kalau dicanang satu Malaysia. Inikan pula kalau kata kita nih anak derhaka.

Hari ni as baca berita di Berita Harian Online mengenai Ketidak Puasan Hati Bapa Najwa Latif terhadap anaknya yang popular melalui Youtube nih...

Berikut Copy Paste dari Berita Harian


Setahun menahan perasaan berdepan kerenah anak-anak, Abdul Latif Ismail, 51, tidak mampu lagi membendung kesabarannya. 
Petang Isnin lalu, tatkala sibuk menyiapkan tugasan di pejabat, penulis menerima panggilan daripada seorang lelaki yang memperkenalkan dirinya sebagai bapa kepada bintang sensasi YouTube, Najwa Latif. 
Penulis sendiri pada mulanya ragu-ragu, apakah benar lelaki di hujung talian ialah bapa penyanyi lagu Cinta Muka Buku itu. Tetapi daripada rentetan ceritanya yang terperinci, mustahil lelaki itu mahu menipu. 
Mendengar rintih hiba lelaki terbabit, lantas menebalkan keyakinan penulis dialah ba…