Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari April, 2011

PESTA BUKU

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Sihatkah anda semua??? Moga sihat seadanya...dan dapat pergi ke pesta buku seperti saya dan kawan-kawan saya. (^^)

Berikut adalah gambar saya dan akak-akak comel yang pergi ke Pesta Buku 2011...
novel buku kaktus!!! ( tak beli pegang aje :P )



kak ayu, kak sa'adah dan saya


Dalam perjalanan balik

Jumpa motor dalam longkang


Antara buku yang dibeli

Kata Hati : Siapa cakap rakyat Malaysia malas membaca???

Resepi ikan siakap kukus

Assalamualaikum dan salam sejahtera
Warta berita hari ini resepi ikan siakap kukus (^^)
Hari ini, wani merangkap ex-rumate yang rumit dan bakal menjadi ex-housemate telah menghadiahkan masakan istimewanya khas untuk saya.
Wani akan berpindah ke rumah baru jumaat nih, maka dia menghadiahkan makanan yang berkhasiat untuk saya. Ikan siakap kukus.
Kebetulan bakal rumate baru akan datang hari ini, maka kiranya langkah kanan la mereka ini...
Ok hari ini, saya nak kongsikan resepi ikan siakap kukus versi as sendiri.


Bahan-bahan
Seekor ikan siakap segar dan besar3 biji limau nipis2 biji bawang besar1 biji bawang putihGaram (secukup rasa)Cili padi ( ikut suka pedas)3 cawan air ( tengok pada saiz ikan)Sejemput udang keringSeparuh lobak merah 1/4 bunga kubis (jika suka)lada benggala (jika suka)lada besar (jika suka)
Cara -cara :
Masukkan air dalam blender, campurkan perahan air limau nipis, masukan setengah biji bawang besar dan masukkan juga cili padi ikut tahap kepedasan anda dan udang kering.Setelah d…

Senyuman indah

Assalamualaikum,

Alhamdulillah hari ini, makbau (mak sedara kembar) belanja makan dan macam-macam lagi.

Malam ni tanpa dirancang tidur dirumah makbau, perkara pertama saya tanya kat makbau, jika dia mempunyai internet di rumah. Jawapannya YES.

Maka saya dengan senyuman indah, seindah suria membalas jawapan YES jugak untuk tidur di rumah makbau.

YES.....

Sekarang dihiburkan oleh adik beradik sepupu yang super hiperaktif.....toing...toing....
Dan yang paling kelakar saya dipanggil MAKCIK...ohhhh....noooooo

------------------------------------------------------------

Melihat keramahan, keletah dan senyuman indah dari budak-budak kecil ini, saya terfikir untuk membuat pertandingan " Senyuman Seindah Suria, Pengubat Hati yang duka" Hadiah-hadiahnya juga boleh membuatkan anda tersenyum ( oh...mungkinkah?)

Ok ini baru proposal aje... nanti bila dah sedia, baru saya umumkan ya???


Mari kita tengok gambar budak-budak nih....



kredit gambar tuk makbau...(^^)

Jum kita nyanyi lagu Senyum Seindah Suri…

Do You Watch me?

Assalamualaikum....
Adakah anda watch me?
Maaf-maaf, bahasa dicampurkan pulak.
Sekarang ni, saya duk tengok jam-jam yang ada dalam koleksi saya... tak banyak ada 1-2 jer.. yang lain-lain tuh setakat bergaya milik kawan aje.
Saya suka jam tangan. Tapi saya alah dengan besi. Emas takper. (^^)
Ok gambar dibawah saya duk bermain dengan jam kak sa'adah...ye kak...bila mau belikan jam cincin tuk saya??

bunga dan kupu-kupu itu juga cumel kan??

Jam mutiara ni, saya baru jer dapat pakai..maklumlah tangan saya cumel pe orang yang hadiahkannya..kena kecikkan tali..huk huk huk..
maaf gambar kabur (=.=)!

inilah kerja saya dalam library (^^)
Jam yang takleh dibaca nombornya itu yang warna merah tu, dari china....abah pernah tanya camne nak tengok jam tuh...saya dengan nada mengada-ngada,..oh abah jam itu hanya orang muda saja boleh nampak.
Tapi......
Kadang-kadang saya juga tersalah pandang...uhuk...padan muka ko as, suka gi memain dengan abah..
ok lain kali, kita tengok jam pelik yang ada kat dunia nih..…

Yang terindah dalam hidup

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Suka, kasih, sayang dan cinta
Tidak kisah, tidak suka, benci dan marah
Sihat dan Sakit

Semua ini sudah sebati dalam diri kita sejak dari dilahirkan lagi.Kita berlegar-legar dimuka bumi ini mencari cinta dan kasih sayang yang sejati.Kita berlari-lari pula menjauhi benci dan marahNamun tahukah kita, bahawasanya Allah telah menetapkan sesuatu peraturan yang membantu kita mencari cinta sejati dan menjauhi kebencian.

Teringat komen dari seorang sahabat tentang entri Khas Untuk Awak. Persoalan yang diutarakan oleh sahabat ini ialah cinta siapa yang saya cari?
Jawapannya sudah pasti cinta yang membawa kebahagian dan keindahan selamanya, cinta Allah S.W.T.
Namun saya tahu saya nampak seperti seperti kapal yang terumbang ambing ditiup oleh ribut angin. Namun tidak juga saya lupa untuk berdoa padaNya.
Saya mungkin sudah dapat petunjuk dariNya, tetapi diri saya ego untuk menafikannya. Ya Allah berdosanya hambaMu …

Harta Orang Harta Ku Jua

ambik dari pakcik google

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera pembaca My Idea.

Harta orang harta ku jua...


Masa kecil-kecil dulu, mak abah dah ajar jangan suka mencuri hatta menggunakan barang orang lain tanpa izin tuannya. Tapi rasanya masa kecik dulu tak faham-faham jugak, bila dah besar gajah ini baru faham maksudnya.

Post ini ditulis berdasarkan kejadian tengah malam tadi...dan kejadian sebelum-sebelumnya.

Dalam mata sedang baru terlena, tiba-tiba masuk panggilan yang tidak dikenali. Apabila diamati rupanya panggilan dari sahabat lama. Saya tahu dia menggunakan telifon ofis. Uhh..cukup pantang saya...dan saya telah menegurnya dengan cara berhemah...- akibatnya dia dah tak sms saya...marahka?? sori =)

Hidup ini saya amat takut jika saya menggunakan barang orang lain tanpa izin mereka. Maka, sudah jadi lumrah kita akan minta halalkan semua benda yang kita pakai.

Mari kita baca post fahrain tentang manusia yang tidak amanah atau tidak JUJUR- sila kelik

Ok, jumpa lagi kengkawan, arios

Wassalam




Tips Pikat Hati kawan pakai Tips Pikat hati suami???

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Sempena entri yang ke-200, saya telah mendapat idea untuk tulis pasal tips pikat hati kawan yang sedang merajuk. Sebenarnya tak tahu apa-apa pun tipsnya tapi telah terlepas cakap pada seorang kawan semalam...

Kawan : Achik, kawan aku tutup FB sebab dia terasa dengan comment aku, padahal dia yang mula dulu ( lebih kurang gini ar)
Dipendekkan perbualan
Achik (as) : Apa kata awak guna tips pikat hati suami kat kawan awak tu...
Saya terdiam memikirkan semula kata nasihat yang tak bertauliah itu. Akhirnya saya telah tergelak sorang-sorang depan lappy
Dan seperti yang dijangka kan kawan saya juga jadi terkesima disana.....siap buat status kat YM,

"GUNAKAN TIPS PIKAT HATI SUAMI TOK PIKAT HATI KAWAN??? wahh!! "

Hahahaha, inila padahnya bercakap tanpa berfikir......
OK kawan, jika kawan awak itu perempuan mungkin boleh guna tips pikat tu tapi ada batasnya....cukupla sekadar gurau macam ini kot...
" Oh my Dior, dont be mad at me, ok?? its just my idiot…

Tutorial Indahkan Mata dan Hati

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Mari kita cantikkan pandangan kita dengan tengok keindahan alam ciptaan tuhan. Tengok gambar keluarga bahagia, tengok benda-benda yang boleh buat kita bahagia...tapi jangan cakap tengok gambar porno itu boleh buat anda bahagia...erk...
Ini bukanlah tutorial make up mata yang ada eye shadow or blink-blink tu. Tapi hanyalah tengok gambar orang tersenyum...ye gambar keluarga saya sahaja. Senang nak credit pic to me only...hehehe..


Gambar no 1 gambar kucing yang sedang bahagia. Nampak je muka dia garang sebenar dia control macho walaupun dia betina. Ye sila percaya dia tengah control macho, sebab kami semua sedang membelai-belainya dengan penuh teruja...
Gambar no 2, aliya dan fazari yang sangat teruja bermain dengan pantai. Selama ini mereka hanya kenal sungai pahang sahaja. Apabila mereka dapat bermain pantai, ia merupakan satu rahmat bagi mereka. Sangat-sangat teruja mereka bermain dengan pantai. Alhamdulillah akhirnya anak buah saya kenal apa itu pantai…

TIPS HATI SIHAT

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Tips Hati Sihat untuk hari ini ialah Bersyukur dengan Pemberian ALLAH s.w.t
Bersyukurlah dengan penuh keikhlasan dan gembiralah dengan apa yang anda ada kerana mungkin orang lain tidak dapat apa yang anda dapat.

Mari saya ceritakan disebalik kegelapan gambar di atas....
Dalam kegelapan pasti ada cahaya
Besarkanlah cahaya itu dengan penuh kebijaksanaan
dan cantikkanlah cahaya itu dengan penuh keilmuan
insyaALLAH, kamu akan dapat hati seperti yang digambarkan
oleh
v v v
as

(^^)
Ok ini motivasi buat diri saya sendiri dan sesiapa sahaja yang membacanya (^^)
----------------------------------------------------------------------------------------------
Syukur alhamdulillah kerana doa saya diperkenankan Allah. Ya Allah ya tuhanku, pertemukanlah aku dan letakkanlah aku dikalangan mereka yang benar-benar bertakwa dan beriman kepadaMu.
Ya Allah ya tuhanku, bantulah aku agar aku tidak beriman denganMu dan sujud padaMu hanya dalam kesusahan...dan bantulah aku agar tidak juga …

Nak tambah berat badan dan Nak Pakai Kasut Tinju

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua
Saya nak cari TIPS tambah berat badan DAN mahu pergi cari kasut TINJU di Festival Kasut Antarabangsa di PWTC esok...


-----------------------------------------------------------------------



Acah ajer...berat badan saya sudah ideal...maybe..hehehe...pasal kasut tinju itu mungkin betul..hahaha
Ni gara-gara saya terjumpa kata kunci nak tambah berat badan dan kasut tinju di ruangan search...

jadi memang takleh dinafikan memang ada orang nak tambah berat badan yer...meh..saya cadangkan anda makan product ini dan produt ini...iyernya sangat terkenal....hehehe...tapi jangan tanya saya jika saya sudah cuba sebab buat masa ini saya tidak memerlukannya lagi..okey???

Pasal kasut tinju tuh mesti datang ke entri nih...




Ok jum pakat cari kasut nih kat FESTIVAL KASUT ANTARABANGSA PWTC. Festival ini akan berakhir esok. Cari ya...mana tahu memang ada kasut tinju nih. Tapi saya teruja nak tengok kasut yang diperbuat dari coklat,....tidaklah saya mahu makannya..walaupun…

Kena Makan banyak buah-buahan

ehsan pakcik goOgle--sedapnya

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Demam rasanya dah nak beransur pulih...hampir seminggu ya..sebab keluar masuk air-cond plus banyak meronda semenanjung Malaysia..hehehe
Deria rasa masih belum pulih, hidung masih tersumbat dan suara masih sengau..uhukkss.....
Teringat kuliah Ust Zakaria, orang sakit jangan dibawak makanan terutama buah. Sebab kalau dah sakit, mulut rasa payau ja..semua benda rasa tak sedap... tapi kalau bagi duit..memang nak.
Situasi bagi buah-buahan :
As : Pakcik tahan dah?? Ni as bawak buah strawberi.. Pakcik : Terima kasihla, letak aje tepi tu, takder selera nak makan...
Situasi bagi duit :
As : Moga pakcik cepat sembuh (salam hulur duit) Pakcik : Ye terima kasih la (ambik duit letak bawah bantal)
Ust Zakaaria cakap, orang sakit nih, memang takde selera nak makan, tapi kalau kiter hulur duit dia takkan tolak...hehehe maybe..
------------------------------------------------------------------------------------------
Ok saya demam, saya mah…

Teringin Tempah t-shirt dan Mug dengan HeartBeat

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...
Semalam duk usha-usha iklan heartbeat (<--- sila signup jika nak join affiliate). Dah lama perasan iklan ni dan ramai juga yang ajak join...so semalam masa tunggu kawan saya pun pasang. Ramai juga yang pasang iklan ni kat blog diorang malah ramai juga yang dah dapat keuntungan...kalau tak caya leh tanya pakcik google..ramai je blogger citer pasal diorang dapat duit dari heartbeat.

Ok balik semula pada tajuk...apa itu heartbeat ??. Rupanya kedai online yang jual gift. Simple tapi menarik. Biasala perempuan..hehehe..mudah tertarik pada gift nih. Masa duk skodeng heartbeat nih maka terpandang pada t-shirt bercetak dan mug bercetak....wah menarik aaaaa....harga dia pun boleh tahan murah....

Anda boleh letak muka anda sendiri pada t-shirt tu and then leh pakai pergi jenjalan...hehehe...kalau takpun siapa-siapa yang ada anak kecil nakal selalu hilang kat shopping complex, maka parents leh tampal muka kat baju budak tuh..haaa...kan senang...this is my …

Umur 100

kalendar April 2011 berlatarkan sawah padi di Kedah

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera
Baru pulang dari kedah...melawat moyang, sanak saudara dan kenduri kahwin.
Sangat penat dan tidak sihat...fungus pun tak hilang lagi...boleh buat orang sebelah fikir saya menangis tak henti-henti...sob..sob..
Sudah lebih sepuluh tahun rasanya saya tidak pulang ke kedah. Moyang pun dah nyanyuk tak kenal orang, saya dan abah duk mengira umur moyang dan setelah dinilai maka tahun 2011 ni umur moyang genap 100 tahun... hehehe..
Moyang sangat kelakar sebab bila dia jumpa abah, dia kata abah berjanggut putih...abah kata dah tua....dan saya tidak tahu nak panggil ape kat dia..tok nek? tok wan?

Umur 100 tahun...saya cicitnya dan anak buah saya cuitnya...sudah 4 generasi dibawah moyang. Minggu lepas anak moyang meninggal dunia...merangkap tuk sedara saya. Moyang cakap nak buat cam mana, depa dah panggil dia, depa tak panggil aku lagi.
Moyang macam dah tak sabar nak pergi menghadap Ilahi. Mungkin dia tidak mahu me…

Syukur juga

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera Semua

Syukur Alhamdulillah.....

Hari ini saya dapat baca banyak entri dari blog kengkawan tentang syukur.

Saya hari ini bersyukur kerana masih demam. Walaupun demam saya dah reda tak seteruk tengah malam tadi tapi saya masih bersyukur ia belum pergi...ini satu ujian Allah yang sangat kecil buat diri saya. Selama ini saya jarang di serang demam panas yang lama kecuali waktu kecil kes saya rindukan abang-abang saya. Bila dah besar ni saya payah kena demam seingat saya abih sikit pun sekali je setahun. Sebab itu saya mengalu-alukan kedatangan demam supaya tanda pembersihan dosa kecil (InsyaAllah). Saya akan cuba tidak mengeluh kerana demam ini. Kerana saya pernah mengalami sakit yang lagi sakit dari demam.

Penyakit HATI

Saya mengalami penyakit hati yang sangat kronik walaupun saya cuba nafikannya. Mungkin ego saya terlalu tinggi. Saya melawan sehabis mungkin penyakit ini. Saya cuba tidak memikirkan perkara yang menjadi punca penyakit ini. Saya amat bimban…