Langkau ke kandungan utama

Rambut raya

Assalamualaikum...

Wah seronok tengok orang post dalam fb tentang fesyen raya masing-masing..

As takder pun, just fikir sempat tak nak siapkan kerja dan submit sebelum balik raya di kampung.

Bila dah banyak fikir pasal studi, pasal nak cari duit kawen, rambut pun gugur dengan hebatnya...waaa.....tak mau botak..tak mau...(~~)



Perlu pergi gunting rambut bagi pendek-pendek? tapi tukang gunting as a.k.a abah as berada jauh.

Relevenkah potong rambut pendek semata-mata kerana ia gugur?

No..no..no....

Apa yang as buat sekarang?

As cuci rambut supaya hilangkan kelemumur yang mungkin berpunca dari minyak dan punca dari stress (banyaknya punca ^^ ).

Kemudian as sapu perapi dan vitamin untuk rambut.....urut-urut kepala bagi lega...memang ber jam-jam la dalam bilik air...

Kemudian....fuh ringan sikit kepala....kawan pun tegur...waaa rambut as.....da tak macam rambut singa agaknya kot...hahahaha....


As suka pergi salon....tapi kat bangi ni payah betul dapat kawasan yang tertutup. Baru ni jumpa la satu, kawan-kawan as memang suka pergi situ...tapi baru ni as nak pergi dah tutup....hurmmm...sedih...salon sendiri la kat rumah....(~~)/


Kalau kat temerloh ada juga salon untuk muslimah sahaja...as memang suka la pergi potong, cuci dan rawat rambut kat situ tapi lepas kali kedua as nak pergi potong rambut...tinggal shampoo girl aja....tauke dia yang biasa potong rambut tu selalu takder...adala 3 kali as pergi dalam seminggu cari tauke tu....last-last abah cakap meh la abah potong....waaaa.......

Kalau abah potong memang style ala komando tentera la.....pakai mesin....dan bunyi pun menakutkan....


Kira last as potong rambut dengan abah itu pun pesan nak rambut camni and camni...tapi lain jadinya....waaaa menangis dalam hati.........

Sekarang as tak potong rambut da sebab takut tak puas hati.

As nak pergi salon juga....kalau tak puas hati boleh complain sebab kita bayar...kalau dengan abah nak minta bayar?? hahahahaha........tunggu panjang la rambut tu baru abah bawa pergi lagi salon...


Dah tak ingat berapa tahun dah as tak potong rambut.........rasa sayang pula nak potong....takut nangis lepas potong..huhuhu...


Masa as kecik-kecik, kalau abah tak bawa potong rambut, mak as yang potongkan...

As memang benci potong rambut masa kecik....ya...sangat benci....fobia sebab selalu kena hujung gunting kat leher, kat telinga...memang nangis la..sakit..wooooo.....as duduk diam okey...tapi tula nak kena juga....waaaaa....



Kalau bawak pergi kedai gunting, memang abah janji nak bawa makan KFC lepas tu..huhuhuhu...tapi as tak ingat dapat ke tak KFC tu...

Minggu ni akan pulang ke kampung....so..........nak tengok salon muslimah tu buka ke tak...ke dah cuti ker takder lagi tauke dia..kalau takde...tutup jela kedai tu...takat shampoo....as suh jer baby sufiyyah shampookan rambut as...amboi marah eh...hahaha....tak baik...(^^)

Apa fesyen rambut anda untuk raya kali ni?? hehehehe
Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Cara shopping di eBay dengan Paypal

Assalamualaikum
Pencinta hati as....anda suka shopping online? As suka tapi takder la suka sangat.
Selalunya kalau kita nak beli barang komfom kita akan buat perbandingan hargakan??..Sudah lumrah la tuh...
tapi kalau barang yang kita perlu dan nak sangat tapi sukar dapat akan tetap dibeli walau mahal...yer tak?? eh tak?? hahaha.....

Kat mana anda selalu shopping online? Kalau as selalunya kat eBay. Lelong as pernah masuk tapi tak berapa minat sangat..entahla kenapa..=p



Macam mana cara shopping di eBay? Buka dulu akaun PayPal dengan registerkan nombor mastercard anda (as pakai CIMB debit card)Buka akaun eBay kat situ kena letak sekali method bayar kita melalui paypal..nanti automatic terus link dengan PaypalLepas tu boleh shopping..



Mudahkan? tapi tahu tak kita kena bijak dalam pemilihan harga barang semasa di eBay?
Selalunya kalau as pilih ebay.com.my dia akan terus tukarkan mata wang Ringgit Malaysia. Tapi bila as buat kajian di eBay.com harga yang ditawarkan dalam USD lebih murah.
M…

Maksud adik beradik tiri

Assalamualaikum

Hari ni as nak menerangkan tentang hubungan antara adik beradik as.

As mempunyai dua orang abang yang berlainan ayah dengan as tetapi sama emak.

As juga mempunyai seorang adik yang sama mak dan abah dan sorang lagi adik yang lain mak.

Haaa....berbelit tak??

Sejak dari kecil lagi as dah di ajar bahawa adik beradik as bukan adik beradik tiri.

Tetapi untuk abang-abang as dengan adik bongsu as mereka adalah adik beradik tiri, kerana berlainan mak dan ayah.

Kalau nak sebut betul-betul macam ni...

Ayah abang as berkahwin dengan mak as, dan ayah abang meninggal dunia. Kemudian abah as berkahwin dengan mak as dan lahirkan as dan adik as budin.

Maka as dan abang-abang as adalah adik beradik kandung 1 mak. Contoh seperti gambar rajah di bawah.
Tetapi abang as tak boleh jadi wali as sebab berlainan nasab.



.Adik beradik kandung as yang sama mak dan abah ialah budin. Contoh gambar rajah di bawah.
Kemudian abah as berkahwin lagi satu, dan as dapat sorang adik lelaki, Naim. Maka Naim…

Double Breastpump Murah : Autumnz Serene

Hai mommies

Autumnz dah keluarkan Double breastpump yang boleh rechargeable battery. Lepas ni mudah da nak pam sama ada di tempat kerja atau balik kampung sebab bateri boleh cas..yang penting pam ni heavy duty sesuai untuk buat power pumping bagi buat stock susu and kosongkan breast bagi mengelakkan bengkak susu.

Jum tengok spek Autumnz Serene :

Autumnz - SERENE Convertible Double Electric/Manual Breastpump Now comes with *Rechargeable & Removable Lithium-Ion Battery, *Memory Function & *Convertible to a manual pump!

Autumnz SERENE Double Electric Breastpump, designed to mimic baby's natural suckling pattern, comes with the following features:3 Pumping Modes : Massage, Expression & Power Expression modes for effective & efficient pumping.Rechargeable & Removable Lithium-Ion Battery : Allow you to pump anywhere conveniently with longer usage time.Multi Suction Levels : 6 suction levels to choose from each mode. Memory Function : Enable setting of personalized suc…